SEO gjort enkelt:
7 tips till SEO - 2021
Vad är SEO?
Enligt Wikipedia står SEO för “Search Engine Optimization” eller på svenska “Sökmotoroptimering”. Krångligt? Nej inte riktigt.
Det betyder helt enkelt att optimera hemsidan så att sökmotorer (mestadels Google) faktiskt ska förstå att din hemsida bl.a. existerar, är aktiv och att din hemsida delar med sig av nyttig information.
Men hur ska man förbättra den?!
Innehållsförteckning
1. Hitta rätt nyckelord/sökord (keyword research)
Nyckelord är en väldigt viktig punkt inom SEO,
det är kopplingen mellan dig och läsaren/besökaren.
Genom att hitta rätt nyckelord och sedan implementera det på rätt sätt så gör du det möjligt för användare att söka på det specifika nyckelordet och hitta just din hemsida.
Ett exempel på nyckelfras kan vara “Restaurang stockholm”, eftersom det är något en besökare skulle kunna söka på för att hitta en restaurang som ligger i Stockholm.
Man kan alltså använda vilka nyckelord som helst på sin hemsida och ranka högt på Google?
Inte riktigt!
Att hitta dem rätta nyckelorden är inte så enkelt som det en gång var. Detta beror på att sökmotorer som Google helt enkelt blivit smartare och med det har standarden för sökresultat rankning ökat.
Man måste nu ta sin tid och analysera nyckelord för att få resultatet som man vill ha.
Det finns flera olika verktyg på nätet som t.ex https://kwfinder.com/ (gratis konto med upp till 10 nyckelords analyser per dag), Semrush och Ahref som visar olika typer av analyser för specifika nyckelord samt analyser på dem som rankar högst på just de nyckelordet (dina konkurrenter).
Bilderna nedan visar steg för steg hur man få fram analyser för olika nyckelord i KWFinder. (Börja med att skapa gratis konto här)
- Skriv in nyckelord som du vill rankas på
- Välj plats
- Välj språk
- Klicka “Find keywords”
Man ska titta efter de nyckelorden som är relevanta, alltså har söknings volym (volym betyder antalet sökningar av just det specifika nyckelordet/sökordet).
Men ju högre volym ett nyckelord har, desto svårare är det oftast att ranka högt på det nyckelordet. För vem vill inte synas på sökresultatet där det är som mest sökningar?
Restaurang i Stockholm har sök volym på cirka 40,500 i månaden, vilket säger att det är nyckelord som en hel del söker på och kommer med störst sannolikhet vara ett nyckelord med hög konkurrens.
Med andra ord svårt att ranka högt på.
Innan vi går vidare för att analysera dem 5 högsta rankade sidorna för nyckelordet “Restaurang Stockholm” så måste dessa olika Förkortningar förklaras:
DA = Domain Authority = Är en rankningssystem som säger hur trovärdig/stark en domän är från en skala 1-100. Ju högre i skalan ju lättare kommer det vara för dig att ranka högt. t.ex. webicient.com är en domän
PA = Page Authority = Är också ett rankningssystem men till skillnad från DA så mäter PA den specifika sidans trovärdighet/styrka. t.ex. webicient.com/blog/Seo-tips är en sida under domänen webicient.com
CF = Citation Flow = Mätvärde baserat på hur många länkar som pekar till din hemsida.
TF = Trust Flow = Mätvärde baserat på kvaliteten på alla länkar som pekar till din hemsida.
Nu när vi har dessa begrepp förklarat så kan vi kolla på bilden nedan och vi kan se vad för DA, PA, CF och TF dessa 5 högst rankade sidorna har för sökordet “Restaurang Stockholm”.
Nu är frågan har din hemsida som krävs för att kunna ta deras plats? Har du högre trovärdighet/styrka på din hemsida inom de olika kategorierna (främst DA)?
Om svaret är Ja så har du hittat ett nyckelord som du troligtvis kan ranka högt på.
Om svaret är nej, hitta i så fall mindre konkurrerande nyckelord som är mer specifikt till din bransch eller det du vill förmedla som t.ex. “italiensk restaurang stockholm”.
Nu när du har hittat nyckelordet eller frasen som du känner att du kan konkurrera med så är det dags att skapa strategi för hur du ska använda nyckelordet i ditt innehåll.
Tips är att skapa innehåll kring nyckelordet som t.ex. 10 bästa restauranger i Stockholm, Bästa Italienska restaurangerna i Stockholm osv.
Ha i åtanke att inget är garanterat, bara för att man har en hög DA och PA behöver det inte alltid betyda att Google kommer välja dig framför någon annan, då content is key och Google har över 200 faktorer när det kommer till rankning som ni kan läsa mer om här. (Engelska)
2. Ju högre kvalitet på innehåll desto bättre!
Innehållet i dina texter har större påverkan än man faktiskt kan tro.
Genom att skriva BRA texter som LÄSAREN gillar, så kommer även Google att gilla det.
Måste man vara en Professor i svensk litteratur? Absolut inte, utan det handlar mer om att innehållet i sig har större värde när det är genomtänkt, kvalitativt och rätt strukturerat efter målgrupp.
Det finns 2 simpla sätt man kan tänka på när man skapar innehåll på en hemsida:
1. Skapa innehåll som sticker ut från mängden och är något nytt.
2. Skapa innehåll som redan existerar, fast ännu bättre!
För att hitta innehåll som redan existerar som presterar bra kan man använda sig av buzzsumo. Man skriver in ett nyckelord eller nyckelfras så visar dem alla populära inlägg relaterat till det du söker efter.
Nu kan du använda dig av våra 2 tips, antingen få inspiration av dessa och skapa något unikt eller ta ett inlägg som presterar bra och gör innehållet ännu bättre.
KOM IHÅG KOPIERA ALDRIG
Dessa 2 tips nedan är från Google själva när det kommer till innehåll på hemsida:
– Du får oftast positivt resultat om du utformar din webbplats efter besökarens behov samtidigt som du ser till att webbplatsen är lättillgänglig för sökmotorer.
– Lägg inte in mängder av onödiga sökord som är riktade till sökmotorer men som är störande eller meningslösa för användare.
Här menar Google att man inte ska skriva
“ Vi är stockholms bästa webbyrå, samtidigt som vi är sveriges bästa webbyrå och vi har kontor i stockholm. Vi jobbar med grafisk design i stockholm, webbutveckling i stockholm…”
Märkte du hur irriterande texten blev? Bara för att vi skulle få med nyckelord så resulterade det att innehållet blev sämre.
Bilden nedan visar hur man kan skapa innehåll som är riktad mot specifik nyckelord som man vill ranka på.
3. Consistency is key
Oftast har man hört att kvalité slår kvantitet, eller hur? Glöm det. Inom SEO-världen stämmer inte detta, utan kvantité är exakt lika viktigt.
Som McKinsey & Company säger “The three C:s of customer satisfaction: Consistency, consistency, consistency”.
Genom att tillföra kvalitativa texter så för man bättre SEO, men för att stanna på “the good side” av Googles SEO-ranking och även besökarens så kan man se till att vara konsekvent med innehållet och försöka uppdatera dagligen.
Ett väldigt bra sätt många företag gör detta på är att man har en bloggsida, där man berättar om olika saker relevanta till företagets bransch. Vi skriver om SEO eftersom vi är en webbyrå och har erfarenhet inom just det, men är man en frisörsalong kan man skriva om de “5 bästa hårprodukterna för män/kvinnor”.
Även om målet är att ranka 1:a på frisörsalong så måste man bygga upp varumärket genom bland annat skapa kvalitativa innehåll för att sedan kunna ranka på dem svårare nyckelorden.
Målet är att bli bästa vän med google och det måste man bygga upp från grunden. Att låtsas vara bästa vänner funkar inte i längden.
4. En snygg design, men även användarvänlig!
Man ska ha en design som är proper och attraherande.
Med andra ord, så ska en hemsida vara användarvänlig med tydlig navigation till andra undersidor, samtidigt som den är snygg och attraktiv så att besökare vill stanna.
Känns det konstigt att design kan påverka SEO?
Vi förstår, det tycker vi också. När användare besöker din hemsida, och du har en snygg hemsida så kommer de självfallet att stanna lite längre, eventuellt klicka runt lite på din hemsida, detta får Google samt andra sökmotorer att reagera!
Statistik kring design:
- 0.05 sekunder för besökaren att skapa en uppfattning av hemsidan.
- 94% av negativa hemside recensioner är designrelaterade.
- 38% av människor slutar att använda hemsidan om innehållet inte ser bra ut.
- 75% av konsumenter bedömer företagets trovärdighet beroende på hemsidans design.
- Första uppfattningen av hemsidan är 94% design relaterat.
5. Glöm inte mobilanpassningen!
Internet besöks ju genom datorn, så det räcker väl med en korrekt hemsida för dataskärmen… eller?
Vi hade sagt ja om smartphones var nytt, men nu blir det tyvärr ett starkt nej.
Enligt “Statista” så besökte över 52,2% av all världens internetanvändare internet genom en smartphone 2018, detta approximeras till 2,2 miljarder användare.
Därför är det viktigt att en hemsida är mobilanpassad och responsiv för andra enheter än bara datorn.
Använd Googles egna mobilanpassning test för att se om din hemsida är mobilanpassad, klicka här.
6. Bygg länkar (backlinks)!
Enligt Wikipedia är definitionen av en backlink: en internettillgång som pekar en länk från en annan hemsida till din hemsida.
Varför är det viktigt om man ändå redan har bra innehåll sin sida?
Google är inte en människa men det skapades av människor och deras algoritmer gör att Google alltid försöker hitta de mest omtyckta länkarna med bäst ryktet och kan inte enbart förlita sig på innehåll.
Genom att din hemsida har en närvaro på andra sidor i form av länkar så framstår din hemsida som en av de “coola barnen”,
och du får därmed en högre trovärdighet/styrka i sökmotorernas ögon.
Det är just därför man oftast ser stora företag först vid hög konkurrerande nyckelord,
då deras innehåll med störst sannolikhet kommer vara av hög kvalité och google vill minimera risken att visa “dålig innehåll” och väljer då dessa som toppresultat.
Här är 3 förslag på vad du kan göra för att bygga backlinks:
1. Be kunder/företag att skriva om dina tjänster samt länka till din hemsida.(Erbjud alltid något tillbaka)
2. Skriv gästinlägg på andras hemsidor samt länka tillbaka till dig själv.
3. Hitta fungerande och brutna länkar på andra sidor och be om att få ersätta dem med länkar från er sida som är relaterade till den länkens artikel/sida, då du har ett inlägg som är bättre och uppdaterat.
Tips att tänka på:
Dofollow vs nofollow länkar = Se till att länkarna som pekar till din hemsida är dofollow länkar och inte nofollow. Dofollow säger till google att den länkade hemsidan är trovärdig och nofollow säger bara att man enbart vill länka till sidan men vi har inga åsikter kring den länkade sidan.
Bra backlinks vs dåliga backlinks = Bra backlinks är länkar som är av hög kvalité, d.v.s. länkar från trovärdiga hemsidor. För att se om en hemsida är trovärdig så kan du använda dig av verktyg som t.ex. moz egna link explorer.
Skapa ett gratis konto och skriv in domänen som du vill analysera.
Resultatet visar Page Authority och Domain Authority.
Page Authority visar styrkan/trovärdigheten av en sida på en skala från 0-100.
Domain Authority visar styrkan/trovärdigheten av en domän i helhet på en skala från 0-100.
Det som är viktigt att kolla på innan du skaffar en länk som pekar till din hemsida är själva domain authority då den rankningen har en större roll för hur din hemsida kommer rankas, men ha page authority alltid i åtanke när du analyserar olika hemsidor.
Får du en länk pekat mot dig från en hemsida med väldigt låg domain authority, så är länken inte så hjälpsam, det kan istället vara negativt och google kan ta bort dig från sökresultatet helt.
Spam = “Irrelevanta eller oönskade meddelanden som skickas via internet vanligen till ett stort antal användare, i syfte att annonsera, sprida skadlig innehåll.”
Även väldigt viktigt att kolla på Spam score, då det visar från en skala 1%-100% hur sannolikheten är att sidan är en spam sida,
ju högre procentsatsen är ju större är sannolikheten att sidan är dålig.
Tänk därför på att backlinks kan skada dig lika mycket som det kan gynna dig.
7. Använd rätt titel, beskrivning och URL.
För hemsidor som använder wordpress så finns det ett väldigt bra plugin som har en gratisversion, nämligen Yoast SEO.
Den hjälper ägaren av hemsidan att visa vad som kan förbättras på hemsidan relaterat till SEO.
Väldigt användbart när det kommer till att använda rätt titel och beskrivning på dina sidor.
Klicka här för att läsa en detaljerad guide om hur man använder Yoast SEO pluginet för WordPress.
Titel tag
Titeltaggar är för en hemsida samma som en rubrik för en nyhetsartikel, och ju korrektare och exaktare den rubriken är, desto lättare förstår sökmotorer vad sidan handlar om.
Metabeskrivning
En metabeskrivning är som säljpitchen för en säljare. Är den för kort så förstår inte köparen (Google) vad du vill komma till, är den för lång så kommer köparen (Google) att avbryta dig med “Jag har inte tid för ditt säljsnack (din metabeskrivning). När du skriver din metabeskrivning rekommenderas den att landa på 160 tecken. Ett tips är även att se till att även ha besökaren i åtanke när du skriver den och inte bara sökmotorerna.
URL
URL betyder “Uniform resource locator”, ett finare ord för “länk”. URL är länken som man skriver in eller klickar på för att komma till en hemsida. Man ska försöka att ha den väldigt kort och precis.
Försök använda primär nyckelord relaterade till länkens sida.
Undvik att länkarna för din hemsida ser ut såhär: www.hemsida.se/blogg/inlagg123456.html
Försök att se till så de ser ut såhär:
www.hemsida.se/blogg/restauranger-stockholm
Sammanfattning:
Som du ser finns det flera olika metoder till att förbättra din hemsidas SEO, och det är inte förväntat att du ska ta med alla 7 steg direkt. Utan du kan prova olika strategier, mäta besöks graden till din hemsida och rankingen på Google med hjälp av olika verktyg som Google Analytics och google search console. Funkar det? Grymt. Funkar det inte? Justera dina metoder och upprepa processen.
Kom ihåg, målet är att hamna på Googles första sida! Lycka till!
Offertförfrågan
Vill du veta vad din hemsida kommer att kosta?
Sugen på ett nytt projekt? Klicka på knappen nedan och följ instruktionerna så återkommer vi till dig så fort vi kan!