Konverteringstips som vi använder för att generera leads!

5 min lästid
Generera Affärer Med
Design & Tech

Kontakta oss idag och låt oss hjälpa dig nå dina mål!

Ordlista

 • CTA (Call to Action) – En knapp som leder till en önskad åtgärd t.ex. kontaktsidan
 • Bounce Rate – Antalet personer som lämnar en sida utan att interagera med den
 • Lead – En person som visar ett intresse för dina tjänster/produkter genom utföra en handling på en digital plattform t.ex genom att fylla i ett formulär på din hemsida
 • Konverteringsfrekvens – Antalet leads / Antalet besökare på din digital plattform
 • Sessionstid – Tid en besökare spenderar på din hemsida
 • Undersida – En slumpmässig länk på din hemsida, t.ex Om oss sidan eller kontaktsidan

 


 

Att öka konverteringfrekvensen på sin hemsida är något alla företag kämpar med varje dag. Många gånger är det svårt att hitta något konkret som genererar mer leads, man vet helt enkelt inte vad man ska förändra/lägga till/ta bort. Målet är trots allt att få så många leads som möjligt varje månad eftersom fler leads resulterar i fler möjligheter att generera affärer (om det är kvalitativa leads!)

Vi säger inte att vi har alla svar men efter cirka 150 webbprojekt har vi hittat vissa punkter som kan göra en stor skillnad. Gå gärna igenom listan och försöka att göra så många som möjligt.

Innan du läser denna artikel vill jag att du tänker tillbaka på alla stunder du själv suttit bakom mobilen eller datorn och försökt ta fram information om något företag. Ta fram ett minne och fokusera på det, sen kan du börja läsa denna artikel. För jag vill verkligen att du relaterar till din egen upplevelse, det blir lättare för dig att lära dig då. Lycka till.

Kännedom är rikedom

Väldigt sällan är du som företag ensam inom din bransch, vilket innebär att du har konkurrenter.

Därför är det väldigt vanligt för din kund att jämföra dig med minst en av dina konkurrenter innan dem går vidare och tar kontakt. Ett intressant faktum är att 90% av företag inom B2B handlar oftast från ett varumärke som dem redan har i åtanke eller känner igen.

Därför är det viktigt för ditt företag att sticka ut och synas men även bli igenkänd. Därför bör du se över att skaffa en varumärkesidentitet som du religiöst följer, både på hemsidan men även i din marknadsföring generellt.

Ju mer du sticker ut bland dina konkurrenter desto större chans är det att företag känner igen dig, vilket leder till en ökad sannolikhet för konvertering.

Snygg webbdesign är bra webbdesign

Alla har varit inne på en riktigt dålig hemsida nån gång i livet, där man bara tänker “Vafan är det här?”, och vi alla hade samma reaktion, vi lämnade hemsidan. Många tänker ofta att designen de tog fram för 3 år sen funkar än idag, men design utvecklas med tiden, precis som allt annat. Man kan säga vad man vill om design men här är lite rolig fakta:

 • Snygg och användarvänlig design på en hemsida kan generera 84% längre sessionstid.
 • 94% av besökarnas första intryck är relaterat till hemsidans design och struktur.

Det finns en anledning till varför stora företag spenderar multum på design och varumärke, eftersom det ska vara så ”skönt” och ”enkelt” som möjligt för kunden, vare sig det är hemsidan, sociala medier eller skyltar på stan.

Därför är det viktigt att alltid ha en uppdaterad design på hemsidan som skriker rätt årtal. Om du är osäker på om din design är tillräckligt modern kan du fråga din webbyrå 👍🏼

Tid är pengar & pengar är tid

När besökare kommer in på din sajt har du ca 54 sekunder tills de lämnar, det är tiden på den genomsnittliga sessionen. Se därför till att besökaren har tillgång till all nyttig information så fort som möjligt. Placera alltså den viktigaste informationen högre upp på de olika undersidorna. Har ni jobbat med häftiga kunder? VISA. Har ni bra villkor i erbjudandet? VISA. Har ni lång erfarenhet? VISA!

Målet är alltså att mätta kunden med information om att du är en bra leverantör så att de väljer att konvertera. Du har trots allt bara 53 sekunder!

CT(FUCKING)A – Det ska inte vara svårt!

Jag nämnde nyss att snittet är 54 sekunder för en session. Men vi alla vet att om det är svårt att hitta något så drar vi jävligt fort. Det ska vara enkelt att hitta CTA:er. Vart man än som besökare befinner sig så ska de enkelt hitta en CTA. För att säkerställa att ni har tillräckligt tydliga CTA knappar så följ dessa tips:

 • Gör så att menyn är sticky (Antingen hela tiden eller när man scrollar upp)
 • Särskilj CTA-knappen i utseende jämfört med andra knappar. Det ska vara tillräcklig skillnad för att skilja den från andra knappar men otillräckligt för att gå bort från ditt varumärke.
 • Placera din webbläsare på ditt företags startsida och räkna antalet steg du tar som besökare, på maximalt 3 steg ska du som besökare få information om erbjudandet, företaget och kunna ta kontakt med verksamheten.

Bränn inte bort din marknadsbudget i onödan

Vi blir alla lockade med att dra trafik till hemsidan, varesig det är genom sökmotorsoptimering eller Google Annonsering. Problemet är oftast inte bara att man ska dra åt sig besökare, utan det är att när man väl drar åt sig besökare så har man en sida som förvirrar besökaren. Det är av otrolig vikt att du först fokuserar på att sätta upp en korrekt sidstruktur med tydliga sektioner på varje undersida som förklarar ert erbjudande till besökaren. Ett exempel på optimal sidstruktur kan vara:

 

 

Under varje undersida ska du därefter sätta upp tydliga sektioner med relevant CTA, se exempel för startsidan:

 

Konsekvenserna av att inte göra detta korrekt är bland annat:

 1. Du missar din drömkund
 2. Fel kundtyp råkar konvertera
 3. Besökare lämnar sidan
 4. Besökare rör sig till konkurrenter som är bättre på att presentera sitt erbjudande.

Utgå inte från dig själv, utgå från kundens perspektiv

Du är inte din egen besökare, dina kunder är det. När du lägger upp information på hemsidan, gör det då på ett sätt så att det är enkelt för kunder att ta del av ditt företagserbjudande.

Visa tydligt varför kunder ska välja just er! Om du erbjuder tjänster, förklara gärna fördelarna med tjänsten, hur det går till, vad tjänsten omfattar. Var så transparent som möjligt med kunden och använd dig av tydliga bevis på varför du är en perfekta partnern. Om du inte har några bevis kan du läsa mer om hur du kan använda AI för att skapa Kundcase på din hemsida.

Ett jävligt nice tips: Gör en kundundersökning av dina bästa kunder och fråga dem varför de valde just dig. Du kan bland annat fråga dem följande frågor:

 1. Hur många leverantörer jämförde du mellan?
 2. Varför valde du oss?
 3. Vad tycker du är vår starkaste sida?
 4. Om du hade fått sälja in oss till en kompis, vad hade varit det första du hade sagt?

Du kan senare använda denna information när du strukturerar innehållet på din sida som jag nämnde tidigare i inlägget! Då har du anpassat strukturen för din bästa kundtyp.

Kom ihåg att kunder ofta jämför mellan leverantörer så det är en låg chans att de enbart spanar in er. Det är därför viktigt att väcka intresset hos kunden och påvisa att du är unik.

Ha alltid i åtanke att du har ca 53 sekunder och tänk “Om jag hade fått välja vad kunden ska se, vad hade jag visat och i vilken ordning?”

Hastighet är superviktigt

Hemsidans hastighet är direkt relaterad till konvertering, dvs ju snabbare en hemsida laddar desto mer konverterar den. Om en hemsida laddar långsamt är det en större chans för besökare att lämna hemsidan. I en jämförelse av Cloudflare visar det sig att en hemsida som laddar inom 2.4 sekunder har en genomsnittlig konverteringsgrad på 1.9% medan en hemsida som tog 3.3 sekunder på sig att ladda hade en genomsnittlig konvertering på 1.5%.

Här är det viktigt att hemsidan är utvecklad med bra och hållbar kod, och gärna att den senaste tekniken inkorporeras för att hålla sökmotorer och webbläsare nöjda.

Summering

Konverteringsoptimering är aldrig en “One shoe fits all” lösning. Det finns många områden att utforska såsom användarintervjuer, värmekartor, A/B tester osv. Punkterna ovan är några generella riktlinjer som du kan använda dig av för att justera din hemsida till en början. När du väl har en webbplats på plats som både reflekterar ditt varumärke, ditt erbjudande och som även tar hänsyn till punkterna ovan så kan du fokusera på mer djupgående konverteringsoptimering.

Önskar dig inget mindre än ett stort lycka till!

Dela detta inlägg
Vi Hjälper Företag Att Ta Nästa Steget

Kontakta oss idag och låt oss hjälpa dig nå dina mål!

Senaste inlägg

Skillanden mellan Headless CMS & Traditionellt CMS

Ska du gå den traditionella vägen, eller är det dags att titta på ett headless CMS? Låt oss dyka djupare in i denna guide för att se fördelar och nackdelar med dem olika CMS:en.

En Inhouse-Visionär eller Ett Dedikerat Designteam: Vilket är bäst för ditt företag?

Upptäck skillnaderna mellan att anlita ett dedikerat designteam och en inhouse-designer. Få insikter för att välja det bästa alternativet för ditt företag.

Kraften av Kundcase: Öka din försäljning genom kundberättelser! [Bonus PDF]

Inspirerande kundberättelser påverkar oss alla. Har du funderat över deras kraft och hur de kan öka din försäljning? Låt oss tillsammans utforska svaren.