V.3.0

Vad kostar en hemsida?

Innehåll

Oavsett om man är privatperson eller om man representerar ett företag så kan det finnas goda skäl att överväga att bygga en egen hemsida. Det vanligaste är att om man har någon form av verksamhet så är det nästan förväntat att man även ska ha en hemsida.

 

När man har dessa funderingar så är självklart ett av de större frågetecknen; vad kostar en hemsida?

 

Svaret på den frågan är långt ifrån enkel och det finns massor med aspekter som har en mer eller mindre stor inverkan på slutpriset. 


Vi ska i detta inlägg gå igenom vilka faktorer som påverkar priset av en hemsida, samt jämföra skillnaden med att utveckla hemsidan på egen hand eller anlita en webbyrå.

Design

Design2

Det första man bör fundera över är hur man vill att hemsidan ska se ut. Designen har en viss inverkan på hemsidans pris och det är den del av sidan som man vanligtvis är mest känslig över. En snygg design är trots allt första intrycket som en besökare får, och har därför en stor inverkan på konverteringsgraden av hemsidan.

 

Men hur ska man då gå tillväga med detta?

 

Det kan krävas en hel del förkunskaper för att skapa en snygg design och många gånger så kommer den design man skapar att förändras mer och mer under arbetets lopp.

 

Att skapa designen helt själv är naturligtvis det billigaste alternativet, nämligen gratis. Det som kan kosta är möjligen kostnaden för vissa program men om man redan har dessa så är det ingen extra kostnad.

 

När man gör det själv blir det oftast att man skapar en design utifrån egna preferenser om vad som anses vara snyggt eller fult. Tyvärr tar man då inte hänsyn till användarvänligheten på hemsidan. 

 

Man ska absolut hålla sig till en viss design som representerar företagets profil, men det många glömmer är att kunden/besökaren ska vara i primärt fokus vid designen.

 

När man anlitar en webbyrå så tar webbyrån hänsyn till ytterligare aspekter inom design såsom känsla, tonalitet, målgrupp o.s.v. Dessa punkter är av stor vikt för att besökaren ska få en optimal upplevelse på hemsidan. Hemsidan blir inte bara attraktiv, utan även användarvänlig samt anpassad för konvertering.

 

Som Gary Vaynerchuck säger ‘’Branding and marketing is about the customer – not your selfish wants and need”.

 Designa självAnlita webbyrå
Design 0kr (Gratis) från 3.000kr/sida
Designa självAnlita webbyrå
 0kr (Gratis) från 3.000kr/sida
VerktygPris
Adobe XD 120kr/mån
 Figma $0-$45/mån
 Sketch (macOS)$99 eller $9/mån

Sidans Storlek

Sidansstorlek

Vad en hemsida kostar påverkas även av hur stor sidan ska vara, antalet sidor. Vill man ha en enkel hemsida med några få sidor så behöver det inte bli jättedyrt. 

 

Men vissa företag kräver naturligtvis många fler sidor för att exempelvis kunna presentera alla sina tjänster o.s.v. I dessa fall är detta en anledning till kostnadsökningen, fler sidor måste utvecklas vilket resulterar i fler utvecklingstimmar.

 

Gör man arbetet själv med att lägga till flera sidor kostar det ingenting extra för arbetet men om någon anlitas så är det dennes arbetskostnad man får vara beredd på att betala.

 Skapa sidor självAnlita webbyrå
Utveckling av sida 0kr (Gratis) från 2.000kr/sida
Skapa sidor självAnlita webbyrå
 0kr (Gratis) från 3.000kr/sida

Funktionalitet

Funktionalitet

Vad en hemsida kostar påverkas till stor grad av vilka olika funktioner man vill ha på sidan. Vissa saker kräver PHP-kodning, andra Javascript, medan vissa räcker med vanlig enkel HTML. 

 

En viss kunskap inom alla dessa områden kan ibland vara viktig för mer avancerade lösningar. Andra enklare uppgifter kan någon med grundläggande kunskap i flera kodningsspråk lösa.


Återigen så är det som alltid billigare att göra arbetet själv men för att få ett riktigt gott resultat så är det rekommenderat att anlita experter på just de områden där din egen kunskap kanske lämnar lite mer att önska.

 Skapa funktionalitet självAnlita webbyrå
Funktionalitet 0kr (Gratis)från 800kr/h
Skapa funktionalitet självAnlita webbyrå
 0kr (Gratis)från 800kr/h

Copywrite & Bilder

Copywriteochbilder

Två punkter som kan få priset att öka men samtidigt vara värt det är om man beslutar för att överlåta bilder och texter till en extern part. En fotograf som tar bilder kan absolut vara dyrt men dess bilder kan vara av stort värde när de väl implementeras på hemsidan, eftersom bilderna då brukar vara mer genomtänkta. 

 

Man kan självklart välja bilder själv genom en bildbank, vilket resulterar i ett lägre pris, men även en mer opersonlig upplevelse för besökaren. Du kan även ta bilder från sidor liknande unsplash.com, vilket är helt gratis.

 

Texterna kan man självklart skriva själv, men precis som i designen så brukar professionella copywriters tänka på hur texten ska utformas för att vara mest optimal för hemsidan. Utöver den akademiska grammatiken finns det även andra punkter såsom textlängd, SEO, nyckelord o.s.v som copywriters tar hänsyn till.

 text/bilder självAnlita skribent/fotograf
Bilder 0kr –  150kr per bildfrån 1000kr/h
Text 0kr (Gratis) från 1,40kr/per ord
Bilder/text självAnlita fotograf/skribent
 0kr –  150kr per bildfrån 1000kr/h
 0kr/per ord från 1,40kr/per ord

Vad kostar Sökmotoroptimering?

Sökmotoroptimering

När en hemsida väl är färdig så vill man naturligtvis att det ska gå att hitta den. Att använda sig av så kallad SEO, Search Engine Optimization eller sökmotoroptimering som det heter på svenska, är därför extremt viktigt. Detta är någonting som för många är väldigt svårt, och det är faktiskt en hel vetenskap. SEO är i grund och botten det som avgör vilken ranking en viss sökning ger din hemsida på exempelvis google. Ju bättre ranking, desto mer synlighet för din hemsida.


Saker som påverkar detta är till stor del hur sidan har utformats så att det är lätt för en sökmotor att indexera just din hemsida. Det är därför en väldigt stor teknisk aspekt i det hela.


Men även enklare saker som en hemsidas innehåll kan ha stor påverkan. En stor del av Sökmotoroptimeringen kan man även påverka själv! Läs gärna vår artikel om SEO


Det kan ändå vara värt att spendera lite pengar på att anlita någon som är expert inom just SEO för att verkligen optimera din hemsida kontinuerligt och göra den så synlig som möjligt för potentiella besökare.

 SEO självAnlita seobyrå
Sökmotoroptimering 0kr (Gratis) från 5.000kr/mån eller 800kr/h
SEO självAnlita seobyrå
 0kr (Gratis) från 5.000kr/mån eller 800kr/h

Skräddarsydda krav

Skräddarsydda krav

Oftast vill man inte bara ha en vanlig standardlösning när man skapar sin nya hemsida. Man är snarare ute efter att sticka ut, sätta sig på minnet hos folk. Hemsidans pris påverkas därför i allra högsta grad av hur man väljer att göra detta. 

 

Det kan vara tidskrävande för en webbdesigner att försöka lösa alla dina önskemål för att sedan presentera sina förslag för dig och få gå tillbaka till ritbordet och göra ändringar gång på gång. Andra krav som kan påverka priset är funktionella krav, dessa brukar nästan vara omöjliga för en person att göra själv om man inte arbetar som en utvecklare, t.ex. ett bokningssystem eller inloggningsfunktion.

 

Det kan därför bli ett lägre pris på hemsidan ifall man klarar av att göra en del av detta själv. Det kräver dock stora kunskaper för att lyckas med att få allt precis som man vill. Så även om det blir dyrare så kan det helt klart vara värt det att anlita ett proffs.

 Göra det självAnlita webbyrå
Skräddarsydda krav 0kr (Gratis)från 800kr/h
Göra det självAnlita webbyrå
 0kr (Gratis)från 800kr/h

Vad kostar Webbhotell?

vad kostar webbhotell?

När hemsidan väl är helt färdig så är det dags att publicera den. Här kan priset på hemsidan påverkas en hel del, men det som styr priset mest är hur stort behov som finns. Det går naturligtvis att själv ha en egen server och driva hemsidan därifrån, men det är otroligt mycket arbete med detta. Att använda ett webbhotell är därför att rekommendera. 

 

Här kan priserna skilja sig väldigt mycket och det kan kosta allt ifrån under hundralappen ända upp till flera tusenlappar i månaden. Allt beror på vilket behov som finns för just den hemsidan.

 

Ett vanligt exempel är skillnaden mellan en E-handel som har över tusen produkter eller en vanlig hemsida vars mest avancerade funktion bara är ett kontaktformulär. 

 

E-handeln kräver då mer resurser för att bedrivas än den “vanliga” hemsidan, vilket resulterar i högre driftkostnader per månad. Ett genomsnittligt företag kommer dock undan med några få hundralappar i månaden.

Webbhotell Pris första året Pris efter första året
Oderland (Svenskt)från 167kr/månfrån 167kr/mån
 Siteground från 60kr/mån från 130kr/mån
Webbhotell Pris första året
Oderland (Svenskt)från 167kr/mån
 Siteground från 60kr/mån

Vad kostar domän?

vadkostardoman

Priset på en hemsida kan i många fall anpassas utifrån egna behov och önskemål samt vilka egna kunskaper man besitter. Det som dock inte går att komma ifrån är kostnaden för en domän. Denna kostnad måste man betala vare sig man gör det själv eller via en webbyrå.

Beroende på hur populär just den domänen man vill ha är så får man betala olika mycket. Priserna startar generellt sett omkring hundralappen per år men kan lätt dra iväg och kosta flera tusen. Det kostar även olika ifall man vill ha en .com eller .se adress eller någonting annat.

Godaddy och loopia är några av de större leverantörerna vid köp av domän.

Domännamn  från 129kr/år

Fasta Paketpriser för WordPress

För att du som läsare ska få svar på frågan vad kostar en hemsida? så har vi tagit fram två tydliga paketpriser för WordPress hemsidor:

Standard PaketPremium PaketOffert
23.500kr 49.000krSidor: Obegränsat
Sidor: upp till 5stSidor: upp till 13stSidor: Obegränsat
Designtimmar: 12hDesigntimmar: 25hDesigntimmar: Obegränsat
Utvecklingstimmar: 12hUtvecklingstimmar: 25hUtvecklingstimmar: Obegränsat
Framtagande av bilder: 7stFramtagande av bilder: 15stBilder: Obegränsat
Copywrite: 2500 ordCopywrite: 5500 ordCopywrite:Obegränsat

Sammanfattning - Vad kostar en hemsida?

Så vad kostar en hemsida? Det går inte att på förhand ge ett fast pris. I de bästa av världar där man besitter alla nödvändiga kunskaper själv, har sin egen server och inte bryr sig om att ens domän bara är massa siffror så är det, i teorin, helt möjligt att skapa en hemsida helt gratis, för 0 kronor.

Detta är dock generellt sett inte hållbart och man bör vara beredd på att betala en del. En extrem åt andra hållet kan vara att man inte gör någonting själv över huvud taget utan betalar för allt. Man betalar för ett webbhotell, köper en lämplig domän och anlitar en webbyrå. Då springer tusenlapparna fort iväg.


Man kan enkelt se att det finns stora extremer åt båda hållen. Men för att få en riktigt väl fungerande hemsida och någonting man verkligen kan vara nöjd med så bör man räkna med att spendera minimum 20-30 000 kronor vilket ungefär blir 20 till 30 arbetstimmar på webbplatsen. Detta kan vara en riktigt bra investering då det i längden ska generera mer inkomster för verksamheten.

Om du fick svar på frågan: Vad kostar en hemsida?, Dela gärna inlägget.
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *