Vad kostar en hemsida? - 2023
Att handla kreativa tjänster åt sitt företag är inte det enklaste köpet och man stöter oftast på några frågetecken på vägen. Den frågan vi på Webicient Webbyrå får ställd till oss mest är, vad kostar en hemsida? Vi ska i detta inlägg gå igenom vilka faktorer som påverkar priset av en hemsida, samt jämföra skillnaden med att utveckla hemsidan på egen hand eller anlita en webbyrå.
Viktiga begrepp
I denna artikel kommer vi använda oss av begrepp som kan vara nya för dig som läser. Därför har vi skapat en liten ordlista som du kan använda dig av när du läser denna artikel:
- Konvertering = En önskad handling som utförs av besökaren, T.ex en transaktion eller ifyllnad av ett formulär.
- KPI (Key Performance Indicator) = Ett nyckeltal som man jobbar mot att öka. KPI:n brukar vara definierad av vad som klassas som en konvertering.
- Bounce rate = Antalet besökare som lämnar sidan utan att göra utan att göra något dvs scrolla, klicka på något osv. Beräknas genom ekvationen (antal besökare som lämnar sidan utan någon handling/antalet totala besökare)
- Unik design = En design som skissas upp en gång, och kan användas en eller flera gånger.
Vad är syftet med en hemsida?
Målet med en hemsida är alltid jobba mot någon form av KPI. KPI:erna kan variera beroende på vilken typ av hemsida du har. 3 exempel på vanliga KPI:er är:
- Transaktioner på en E-handel.
- Förfrågningar genom ett formulär på ett B2B företags hemsida.
- Specifik mängd tid spenderad på en hemsida om du exempelvis bedriver någon form av blogg verksamhet.
KPI:er kan som sagt variera baserat på verksamheten i fråga och det är viktigt att du tidigt förstår vad din verksamhet har för KPI:er, för hemsidans syfte är att ständigt jobba mot det målet.
Områden vi kommer att beröra:
- Design
- Teknik
- Innehåll
- Underhåll
Design
Det första området du vanligtvis stöter på är hemsidans design. Hur ska det se ut? Vad ska finnas på sidan? Varför ska det se ut som det gör? Designen har en inverkan på priset men i många fall så försöker webbyråer standardisera detta genom att lägga in en bestämd mängd tid per designad undersida, så att du som kund har något och förhålla dig till.
Som kund kommer du med största sannolikhet vara som mest känslig inom denna kategori eftersom du gärna vill att det ska se ut som du själv önskar. En snygg design är trots allt första intrycket som en besökare får, och har därför en stor inverkan på konverteringsgraden av hemsidan.
Hur går man då tillväga med designen?
En av våra designers sa en gång: Att få till en snygg design är enkelt, man behöver bara göra den själv, så blir den perfekt. Budskapet i denna mening är vanligare än man tror. När du gör designen själv, blir du ofta fokuserad på vad du själv tycker och glömmer att webbdesign är mer än bara snygg färg och form. Det ska uppfylla ett syfte, den där KPI:n vi tidigare nämnde.
Till och börja med ska du alltid försöka förhålla sig till en grafisk profil. En grafisk profil brukar bestå av ett antal färgkombinationer, såsom primära och sekundära färger samt accentfärger. Det är den grafiska profilen som ger verksamheten en råd tråd i färg och form, det är oftast det besökaren kommer ihåg när hen associeras med ett varumärke. Större varumärken är väldigt duktiga med att följa sina grafiska riktlinjer t.ex. Google, Spotify, Klarna mm.
Du ska absolut hålla dig till en viss design som representerar företagets grafiska profil, men det många glömmer är att viktigast av allt ska du arbeta mot att dina KPI:er, vilket innebär att kunden/besökaren alltid är i fokus i designen.
Att skapa designen helt själv är naturligtvis det billigaste alternativet, nämligen gratis. Det som kan kosta är möjligtvis vissa designprogram som du kan använda för att skissa upp hemsidan. Problemet som uppstår när du gör det själv blir oftast att:
- Designen skapas enbart utifrån din personliga preferens.
- Strukturen blir lite som du känner blir bäst.
- Du är eventuellt inte är konsekvent med olika element och färger vilket kan skapa en underliggande förvirring för besökaren.
- Du begränsas om man du har utvecklingskompetens för att koda upp designen.
- Du tar inte hänsyn till din KPI.
När du anlitar en webbyrå så brukar webbyrån ta hänsyn till flertalet frågor, såsom:
- Vem är målgruppen?
- Hur vill du uppfattas som bolag?
- Vad ska det finnas för ton/känsla på designen?
- Vad är det för KPI som ska uppfyllas?
- Hur ska besökaren ta sig till det målet?
- Vilka steg/undersidor behöver besökaren passera för att konvertera?
- Hur många unika designer ska skapas?
- Hur ska varje unik design skapas?
Dessa punkter är av stor vikt för att besökaren ska få en optimal upplevelse på hemsidan. Hemsidan blir inte bara attraktiv, utan även användarvänlig och anpassad för konvertering, vilket i sin tur också minskar bounce raten på hemsidan.
När en webbyrå prissätter designen brukar de räkna på antalet skisser som ska designas upp. Vanligtvis finns det ett standardiserat antal timmar per designskiss som byrån lägger, just för att kunna förhålla sig till något när dem har olika pågående projekt.
Ett citat som vi älskar av Gary Vaynerchuk är ‘’Branding and marketing is about the customer – not your selfish wants and need”.
Sidans Storlek
Vad en hemsida kostar påverkas även av hur stor sidan ska vara, dvs antalet undersidor som ska sättas upp och designas. Vill du ha en enkel hemsida med några få sidor så behöver det inte bli jättedyrt.
Vissa verksamheter kräver naturligtvis fler undersidor för att exempelvis kunna presentera alla kontor, tjänster mm. När fler undersidor skapas, behövs det fler timmar för att designa dem unika skisserna samt fler timmar för att utveckla alla sidor. Detta resulterar i sin tur till fler design- och utvecklingstimmar.
Gör du detta arbete själv är det inget som kommer kosta dig förutom din tid. Vad som istället kan vara svårt är få saker och ting precis som du önskar dig, då kunskapen av utveckling och design oftast är begränsad och inte lika genomtänkt.
Funktionalitet
Funktioner är kod som oftast med någon form av input ger ett resultat t.ex. ett kontaktformulär. En besökare fyller i sina kontaktuppgifter på din hemsida och informationen trillar in hos dig, oftast genom mejl. Hemsidans pris påverkas till stor grad av vilka olika funktioner du vill ha på sidan. Vissa funktioner kräver mer avancerad kodning såsom PHP- eller Javascript kodning, medan vissa räcker med vanlig enkel HTML-kodning.
Ett mer avancerat exempel är om en mäklarfirma exempelvis vill visa dem fastighetsobjekt som är till salu, dessa objekt måste då hämtas från en extern källa och integreras mot sajten. Detta tar självklart mer tid då utvecklaren måste kopplas upp sig mot applikationen som har alla fastigheter i sig och extrahera informationen genom en integration.
Om du själv tar fram funktionerna är du strikt begränsad utifrån din tekniska kompetens. Det resultat oftast till att du kommer försöka leta fram snabblösningar genom olika plugins och färdiga komponenter för att pussla ihop något. Detta brukar tyvärr oftast resultera i mer skada än nytta genom att sajten smittas av olika virus och påverkar hemsidans placering på sökmotorer.
När en webbyrå däremot gör detta brukar det vara viktigt för webbyrån att:
- Förstå vad det är som ska göras.
- Förstå hela funktionens flöde från A till Ö.
- Förstå funktionens syfte.
Webbyråer brukar vara duktiga på att ta fram effektiva lösningar som i sin tur genererar i en bättre och mer skräddarsydd kod för just dina behov. En annan viktigt fördel att arbeta med en duktig webbyrå (notera duktig) som inte bara bryr sig om pengar, är att den byrån gärna är med och föreslår olika lösningar för ditt behov (det dyraste behöver inte alltid vara det bästa), för att du som beställare ska få den bästa lösningen.
Återigen så är det som alltid billigare att göra arbetet själv men för att få ett riktigt gott resultat så är det rekommenderat att anlita experter, då allt blir korrekt utfört och brukar oftast generera bäst resultat. Självklart kostar detta mer, men brukar i det långa loppet definitivt vara värt det.
Innehåll (Copywriting & Foto/Film):
När sajtens funktioner och struktur är klar, så kommer vi till den delen som kan vara väldigt svår att prissätta, nämligen innehållet som involverar text, bilder och eventuell film.
Skriver du texterna själv och hämtar bild samt film från en bildbank så kan du komma undan väldigt billigt, men tyvärr blir resultatet sällan lika positivt. Precis som sidans design skapar en känsla hos besökaren, ger text, bild och film både känsla och viktigt underlag för köpbeslut.
Om du skriver texterna själv tenderar de att bli ”inifrån och ut”. Du vet såklart mest om just din tjänst eller vara, men kanske har du svårare att sätta dig in i kundens perspektiv. Stavfel, slarvfel och särskrivningar smyger sig ofta in. Detta kan ge en negativ klang till din hemsida och ditt varumärke. Du vill ju uppfattas som professionell, även när det kommer till text och grammatik.
Texten:
När du skriver texter finns det flera olika element som du bör tänka på:
- Hellre kort och kärnfullt, än långt och svårläst. Utgå från att folk har ont om tid.
- Konsekvent tonalitet – hur vill ni uppfattas av den som läser?
- Målgrupp/er – vem är er primära läsare? Har ni specifika personas?
- SEO-anpassa dina texter, alltså använd de nyckelord och fraser som ska få dig att ranka högre hos sökmotorerna. Precis som du hittade detta inlägg, så ska andra hitta dig. Men se upp för att sökmotoroptimeringen tar över läsvänligheten, det kan vara en svår balans.
- Tänk på att mikrocopyn/UX-copyn är minst lika viktig som löptext. Då syftar vi alltså på små texter med stor betydelse, som knappar, menyer, felmeddelanden och 404-sidor. Läs mer här!
Anlitar du professionella skribenter som Stockholms Skrivbyrå, brukar de oftast prissätta genom att kika på:
- Hur mycket text ska skrivas? Hur ser sidans design ut i form av knappar, menyer, undersidor? Ska det skrivas flera texter under sidor som Blogg och Kundcase?
- Hur ser briefen ut? Har du halvfärdiga texter eller gott om annat underlag eller ska texterna skapas utifrån egen research och intervjuer med nyckelpersoner?
- Ska texterna även publiceras i ditt CMS eller räcker det att du får texterna i word/pages?
- Vilka nyckelord är viktiga för SEO? Har du redan gjort SEO-analysen eller behöver du hjälp även med det?
- Behövs det en skribent med särskild spetskompetens, t.ex. bio-tech eller juridik?
- Ska texten översättas till fler språk?
I en drömvärld involverar du professionella skribenter redan i designfasen, så att UX-design och UX-copy lirar.
Media – Film & Foto:
Precis som texter och design har en viss inverkan på användarupplevelsen, så gäller detsamma för bilder och filmer som du har på hemsidan. Bilder och filmer brukar oftast vara strikt relaterade till webbplatsens generella tonalitet och kan resultera i en stor skillnad i hur besökare upplever hemsidan.
Det finns tre sätt du kan gå tillväga när det kommer till film och foto:
- Ladda ner bilder och filmer från en mediabank.
- Filma och fota med egen kamera.
- Anlita en fotograf.
Beslutar du dig för att använda bilder och filmer från en bildbank eller fota själv så brukar det bli väldigt billigt, ibland kan det t.o.m bli kostnadsfritt (Se unsplash.com). Eftersom det däremot är så vanligt att ett företag har en webbplats nuförtiden så har besökare börjat notera skillnaden på bilder från en bildbank och bilder som är tagna för just din webbplats.
Väljer du däremot en fotograf som kommer och fotograferar för just din webbplats, så kan du få perfekta bilder som är anpassade efter just din hemsida. Fotografer brukar ibland ha färdiga paket där fotografering och redigering av ett specifikt antal bilder ingår. På detta sätt behöver det inte bli superdyrt, men kan vara värt det.
Vad kostar Sökmotoroptimering?
När en hemsida väl är färdig så vill man naturligtvis att det ska gå att hitta den. Att använda sig av så kallad SEO, Search Engine Optimization eller sökmotoroptimering som det heter på svenska, är därför extremt viktigt. Detta är någonting som för många är väldigt svårt, och det är faktiskt en hel vetenskap. SEO är i grund och botten det som avgör vilken ranking en viss sökning ger din hemsida på exempelvis Google. Ju bättre ranking, desto mer synlighet för din hemsida.
Saker som påverkar detta är till stor del hur sidan har utformats så att det är lätt för en sökmotor att indexera just din hemsida. Det är därför en väldigt stor teknisk aspekt i det hela.
Men även enklare saker som en hemsidas innehåll kan ha stor påverkan, därför det är viktigt med bra innehåll. En stor del av Sökmotoroptimeringen kan du även påverka själv! Läs gärna vår artikel om SEO.
Det kan ändå vara värt att spendera lite pengar på att anlita någon som är expert inom just SEO för att verkligen optimera din hemsida kontinuerligt och göra den så synlig som möjligt för potentiella besökare.
Skräddarsydda krav
Oftast vill du inte bara ha en vanlig standardlösning när du skapar din nya hemsida. Man är snarare ute efter att sticka ut, sätta sig på minnet hos folk. Hemsidans pris påverkas därför i allra högsta grad av hur du väljer att göra detta.
Det finns webbyråer för alla olika behov. Vissa fokuserar på att erbjuda färdiga paket medan vissa byråer som exempelvis vi på Webicient Webbyrå, arbetar med skräddarsydda krav. Vi gör detta då vi tror på att utmana det digitala, därför ser vi att varje verksamhet är unik och bör sticka ut på just sitt sätt, vilket resulterar i att fast pris lösningar inte är aktuella.
Priset kan därför variera beroende vilken webbyrå du går med eller om du väljer att utföra de skräddarsydda kraven själv.Dock kan det bli svårt att utföra allt arbete själv.
Går du med en webbyrå så är det tiden du betalar för, då det kan vara tidskrävande för en designer eller utvecklare att försöka lösa alla dina önskemål för att sedan presentera sina förslag för dig och göra ändringar utifrån din feedback.
Andra krav som kan påverka priset är funktionella krav, dessa brukar nästan vara omöjliga för en person att göra själv om du inte arbetar som en utvecklare, t.ex. ett inloggningssystem eller en integration mot ett fastighetssystem som ska hämta information om fastigheter.
Det kan därför bli ett lägre pris på hemsidan ifall du klarar av att göra en del av detta själv. Det kräver dock stora kunskaper för att lyckas med att få allt precis som du vill. Så även om det blir dyrare så kan det helt klart vara värt det att anlita ett proffs.
Vad kostar Webbhotell?
När hemsidan väl är helt färdig så är det dags att publicera den. Här kan priset på hemsidan påverkas en hel del, men det som styr priset mest är hur stort behov som finns. Här kan priserna skilja sig väldigt mycket och det kan kosta allt ifrån under hundralappen ända upp till flera tusenlappar i månaden. Allt beror på vilket behov som finns för just den hemsidan och vilket webbhotell du väljer. Vi använder Oderland för alla våra kunder.
Ett vanligt exempel är skillnaden mellan en E-handel som har över tusen produkter eller en vanlig hemsida vars mest avancerade funktion bara är ett kontaktformulär. Båda kommer kräva underhållning, men E-handeln behöver mer övervakning.
E-handeln kräver då mer resurser för att bedrivas än den “vanliga” hemsidan, vilket resulterar i högre driftkostnader per månad. Ett genomsnittligt företag kommer dock undan med några få hundralappar i månaden.
Om du förvaltar hemsidan kan du komma undan billigt då du bara betalar för ditt webbhotell. Dock är detta inte rekommenderat då du som företagare ska fokusera på att dra in kunder och inte förvalta och underhålla en webbplats.
Majoriteten av alla webbyråer brukar förvalta webbplatserna åt sina kunder, där dem månatligen uppdaterar och säkerställer att webbplatsen fungerar som den ska. Detta för att säkerställa att webbplatsen är fullt funktionell och buggfri.
Vad kostar en domän?
Priset på en hemsida kan i många fall anpassas utifrån egna behov och önskemål samt vilka egna kunskaper du besitter. Det som dock inte går att komma ifrån är kostnaden för en domän. Denna kostnad måste du betala vare sig du gör det själv eller via en webbyrå.
Beroende på hur populär just den domänen du vill ha är så kostar det olika mycket. Priserna startar generellt sett omkring hundralappen per år men kan lätt dra iväg och kosta flera tusen. Det kostar även olika ifall du vill ha en .com eller .se adress eller någonting annat..
Godaddy och Oderland är några av de större leverantörerna vid köp av domän.
Sammanfattning - Vad kostar en hemsida?
Så vad kostar då en hemsida? Det går inte att på förhand ge ett fast pris. I de bästa av världar där man besitter alla nödvändiga kunskaper själv och inte bryr sig om att ens domän bara är massa siffror så är det, i teorin, helt möjligt att skapa en hemsida helt gratis, för 0 kronor.
Detta är dock generellt sett inte hållbart och du bör vara beredd på att betala en expert byrå. En extrem åt andra hållet kan vara att du inte gör någonting själv över huvud taget utan betalar för allt. Du anlitar en webbyrå och låter byrån sköta rubbet. Då kommer det självklart bli dyrare, men samtidigt ett mycket bättre resultat.
Man kan enkelt se att det finns stora extremer åt båda hållen. Generellt sett kan det vara en riktigt bra investering då det i längden ska generera mer inkomster för verksamheten, beroende på vilka KPI:er du utgår ifrån.
Vad är vår rekommendation?
Anlita alltid en webbyrå, för slutresultatet blir mycket bättre. En hemsida ska aldrig underskattas, för det är dit besökare kommer när dem behöver din hjälp, och då är det viktigt att vara inbjudande och inte skrämma bort dem.
Offertförfrågan
Vill du veta vad din hemsida kommer att kosta?
Sugen på ett nytt projekt? Klicka på knappen nedan och följ instruktionerna så återkommer vi till dig så fort vi kan!